Bun venit!

Festivalul propune o selecţie de filme foarte scurte venite din întreaga lume şi o a doua selecţie naţională de filme româneşti. Durata filmelor nu depăşeşte 3 minute, aceasta fiind singura regulă care trebuie respectată. Toate genurile sunt prezente: ficţiune, documentar, animaţie, film experimental... Amatori sau profesionişti, începători sau celebri, clasici sau inovatori, regizorii acestor foarte scurt metraje vin din toate colţurile lumii.

Un festival care are loc simultan, în întreaga lume!

Festivalul are loc în 3-12 iunie 2016, în aproximativ 90 de oraşe din lume, dintre care peste 20 sunt din România, Ungaria, Slovacia şi Republica Moldova. În total, 30 de ţări de pe cele 5 continente găzduiesc festivalul. Astfel spectatorii descoperă o selecţie de peste 2 ore de filme scurte cvasi-simultan în Paris, Cluj, Bologna, Amsterdam, Londra, Brasil, Casablanca, Bamako, Belgrad, Ramallah si Tel Aviv. Pentru mai multe informaţii despre locaţiile festivalului în ţara noastră, accesaţi secţinea Oraşe. Institutul Francez Cluj este coordonatorul Festivalului Très Courts în România, Ungaria, Slovacia şi Moldova. ORANGE este sponsorul principal al festivalului în România.

Selecţia - competiţia internaţională

În luna noiembrie, organizatorii francezi ai festivalului lansează apelul la participare în întreaga lume. Echipa festivalului de la Paris vizionează peste 1000 de filme intr-un interval de 2 luni, din care reţine in jur de 50 de Foarte scurt metraje - un program de peste 2 ore - care formează selecţia internaţională. Aceasta este proiectată simultan în toate oraşele lumii care găzduiesc festivalul.

Selecţia naţională România - Around the Très Courts

Încurajarea şi promovarea creaţiilor audiovizuale locale este o prioritate a festivalului. Astfel competiţia românească « Around the Très Courts » regrupează filme sub 3 minute, realizate în România. Pentru a participa cu un film în competiţie, singura restricţie este durata: sub 3 minute. Competiţia 2016 se va deschide in februarie 2016. Filmele pot fi ficţiuni, animaţii, documentare sau filme realizate cu telefonul mobil. În selecția finală sunt reținute în jur de 20 de filme, care vor fi proiectate în oraşele din ţară care găzduiesc festivalul. Juriul va decide câştigătorul Marelui Premiu. În fiecare oraş, spectatorii vor putea vota filmul preferat, iar regizorul cu cele mai multe voturi câştigă Premiul Publicului. Premiile sunt oferite de Orange şi Institutul Francez Cluj. Organizatia Internationala a Francofoniei acordă un premiu special unui film românesc care valorizează limba franceză și/sau abordează teme legate de drepturile omului, pace şi democraţie; diversitate lingvistică şi culturală; dezvoltare solidară şi durabilă; educaţie şi formare. Premiul OIF va consta în două tablete și un premiu special în valoare de 250 de euro.

Participarea cu filme în competiţie este gratuită. Pentru detalii despre competiția românească, citiţi Regulamentul

Alte selecţii

Selecţia Paroles de Femmes, formată din 20 de filme foarte scurte despre condiţia femeii în lume. 

Selecţia pentru copii "Très Court Familial" cuprinde filme foarte scurte, printre care multe animaţii, destinate celor mici.


Harta

Film

Spot Trescourt 2015
Noutati
Premiul Publicului din România
Fri, Jun 19th 2015, 18:53

Peste 3000 de spectatori din România au votat în cadrul Festivalului Tres courts pentru filmele preferate din selecția internațională și din cea românească.

Cu un număr de 148 de voturi, câștigătorul PREMIULUI PUBLICULUI DIN ROMÂNIA este filmul ȘEFU, BANII! de Vakuk. Filmul poate fi văzut aici 

Alte filme care au strâns multe voturi sunt The fridge, Carpe Diem, Instead, Lag, Fiul de lângă tine, Videoclip și Party Girl

Felicitari tuturor! Câștigătorii premiilor selecției românești vor fi contactați la începutul lunii iulie pentru a intra în posesia premiilor!

 Câștigătorii FESTIVAL DES TRES COURTS 2015
Wed, Jun 17th 2015, 20:42

Competiția Internațională

Marele Premiu

Marche arrière / Mersul cu spatele

Ayce Kartal (Turcia/Franța)
vezi filmul

 

Premiul de Originalitate

Marcel the shell, three / Scoica Marcel

Dean Fleischer-Camp (SUA)
vezi filmul

Premiul de animație

A Single Life / O singură viață

Job, Joris & Marieke (Olanda)

vezi un fragment

 

Mențiuni speciale


This is it

Alexander Engel (SUA)
(drepturi rezervate  Canal+)

Black Bloc, 
a Story of Violence and Love

Noé Vitoux (Franța)
vezi filmul

Prix Canal+

This is it

Alexander Engel (États-Unis)
(droits reservés Canal+)

Premiul Publicului

va fi anunțat în 19 iunie

 

Competiția Paroles de Femmes

Premiul pentru Drepturile Femeilor

Punishment Island / Insula Pedepsei

Carlos Caro Martin (Spania)
vezi filmul 


Competiția Românească

Marele Premiu

Still, alive

Mathe Endre Botond (Târgu-Mureș)


Premiul Cluj Capitala Europeană de Tineret

Instead

Alina Badea (București) 

 

Premiul Publicului

va fi anunțat în 19 iunie